Blog

De kreet ‘Werk ze’, wat betekent dat nou echt?

Elyze - werk ze

De kreet ‘Werk ze’, wat betekent dat nou echt?

Je zegt het zo vaak. Bijvoorbeeld als je iets eerder weggaat van je werk, omdat je naar de tandarts moet. Steek je nog even gauw je hoofd om de hoek van de afdeling: ‘Werk ze!’ Maar wist je dat er een hele gedachte achter deze twee simpele woordjes schuilt?

Eigenlijk weet niemand precies waar de uitdrukking ‘werk ze’ vandaan komt. Hoogleraar vakdidactiek Peter-Arno Koppen doet in 1998 een onderzoekje naar het ontstaan van deze term. En eigenlijk komt hij tot een hele mooie samenvatting. Werk ze is een soort verkorting van ‘werk op de manier die je het best bevalt en die je het meeste resultaat oplevert’ (Onze Taal, augustus ’98).

Dat kleine woordje ‘ze’ bevat een diepere betekenis

Het verbindt het behalen van succes aan werken op de manier zoals je dat gewend bent, wanneer je op je best bent. Wat jij zo even op die donderdagmiddag om de hoek brult, is dus veel meer dan een houdoe, doei, tot morgen of tot ziens. Je wenst jouw collega’s succes, ontspannen presteren op de toppen van hun kunnen. En dat is mooi.

Zou werken niet altijd zo moeten zijn?

Uitdagend en toch ontspannen. Vernieuwend, verrijkend, maar wel relax. Ik denk het wel. Gemiddeld besteed je namelijk 90.000 uur van je leven aan werken. Ja, je leest het goed 90.000 uur! Dat is veel. Heel veel. Waarom er dan niet voor zorgen dat je die 90.000 uur, of in elk geval een gedeelte daarvan, besteedt aan werk waar je blij van wordt?

Ik ga elke dag met plezier aan het werk

Dat komt omdat ik het gevoel heb dat wat ik doe ook echt iets bijdraagt aan het (werk)geluk van anderen. En, elke dag is anders! De ene keer help ik een manager aan een geschikte kandidaat en de andere keer bezorg ik een medewerker een megagave klus. Maar bovenal is mijn werk uitdagend. De boel een beetje opschudden binnen de overheid is niet niks 😉 Die creativiteit, dat lef tonen, geeft me een kick. Dat gun ik jou ook!

Vraag dus nooit te weinig van jezelf

Wat is dat dan precies, werkgeluk? Precies wat ik hierboven beschrijf: het gevoel hebben iets wezenlijks bij te dragen, af en toe wisselen van werkomgeving en bovenal uitgedaagd blijven. Want anders, je hebt er misschien weleens over gelezen, ligt een bore-out op de loer. Het totaal leeglopen op je werk, omdat je juist te weinig van jezelf vraagt.

Om voldoening uit je werk te halen, is het belangrijk dat je als mens blijft groeien. En om die groei te bewerkstelligen is een zekere vorm van positieve stress, lees uitdaging, nodig. Met mijn blogs probeer ik jouw creativiteit en wil om te groeien wakker te maken. Zodat ook jij straks werkt op de toppen van je kunnen, op de manier die jou het best bevalt. Je snapt ‘m al;

Daarom zeg ik aan het einde van mijn blogs altijd:

Werk ze!

Elyze