Blog

De sleutel naar arbeidsmobiliteit is vertrouwen. Dan lukt het wél!

De-sleutel-tot-samenwerking-1200x600

De sleutel naar arbeidsmobiliteit is vertrouwen. Dan lukt het wél!

Je weet niet wat je ervoor terugkrijgt als je jouw mensen uitleent. Dat maakt het vraagstuk over arbeidsmobiliteit zo lastig. Hier kunnen 1001 nieuwe initiatieven of platformen niets aan veranderen. Daarom is de eerste stap vertrouwen opbouwen. Dus: wie vertrouw jij genoeg om dit op gang te brengen en met wie vind je het gaaf om hierin samen te werken? Want als je eenmaal zo’n partner hebt, lukt het wél!

Het is iets wat door je hoofd spookt. Maar wat je nooit uitspreekt. 

Samenwerken met Pietje? Dat weet ik niet hoor. Want ik leen mijn medewerkers uit en deel mijn klussen, maar doet hij andersom hetzelfde voor mij? Straks zit ik zonder mensen en lever ik alle inspanning, wat dan?”

Of:

“Leuk zo’n initiatief om arbeidsmobiliteit te bevorderen, maar wie zegt dat het deze keer wel lukt?” We hebben op intern en regionaal niveau een klussenbank ingezet, alles is mislukt. 

Of:

Arbeidsmobiliteit is de afgelopen jaren te vaak in verband gebracht met het ‘afvoerputje van de organisatie’ en dan is het niet verwonderlijk dat ik als manager of ik als ambtenaar op enig moment mijn handen ervan af trek. Ik zoek mijn oplossing elders. What’s in it for me?”.

Met deze vragen zit niet alleen jij, deze vragen stelt iedereen

Ik heb een jaar lang door het land gereisd op zoek naar antwoorden. Wat is er nodig om arbeidsmobiliteit binnen de overheid te verbeteren? Wat denken jullie, waar lopen jullie tegenaan? En hoe lossen we dit op. In elk antwoord kwam één belangrijk aspect naar voren: vertrouwen en gunnen. Doet hij of zij straks wel hetzelfde als ik? 

Zo denken is niet gek. Zo denken is menselijk

Toch is samenwerken essentieel. Samen kom je vooruit. Hier is vertrouwen voor nodig. Alleen iemand of een systeem vertrouwen, dat doe je niet zomaar. Dit vergt inspanning en openheid. Van beide kanten. Als je elkaar vertrouwt en samen problemen aanpakt, dat is gaaf! Zo bereik je meer dan je ooit had durven dromen. Dan is 1+1=3. 

Maar dat vertrouwen uitspreken en die stap zetten is eng

Verschuilen achter beleid en initiatieven die onvoldoende leiden tot meer arbeidsmobiliteit is makkelijker geworden dan het gebrek aan vertrouwen uitspreken. Met als resultaat: tijd en geld verspillen en er verandert…niets! Tegelijkertijd merk ik op dat er, n.a.v. mislukkingen, een vermoeidheid is opgetreden en dat men sceptisch is geworden. Dat is zo zonde. Lukt het nu wél en waarom dan?

Arbeidsmobiliteit aanpakken doe je samen. In vertrouwen. Dan lukt het wél

Om je heen kijken en zeggen: met jou wil ik wel samenwerken. Zonder het meteen groots en meeslepend aan te pakken. Eerst samen een helder kader creëren, SMART doelen formuleren, wegzetten in een pilot. Klein leren in een groep die elkaar 100% vertrouwt werkt. En pas als het werkt de schaal vergroten. Start gewoon met: ik gun jou dit. Gun jij mij dat ook? Super, dan gaan we samen dit avontuur aan. 

Pas als je zo’n partner hebt, hooguit twee partners, kun je samen jullie organisaties wendbaarder maken. Daarom is dit stap één. Wederzijds vertrouwen. Daarná komt pas het middel, de techniek. 

Dat middel is Elyze. Elyze verbindt netwerken en creëert zo arbeidsmobiliteit 

Elyze is een platform dat medewerkers en managers aan elkaar verbindt. Zodat die mooie klus die jij aanbiedt, in no time vervuld wordt. Ook bespaar je flink op inhuur. Altijd handig in tijden van bezuinigen!

Maar er is meer. Elyze verbindt ook managers aan elkaar. Dankzij deze regionale interactie kunnen jullie vanaf nu leren van elkaars expertise. En zo samen problemen oplossen. Hiervoor hoef je intern niets om te gooien. Je kunt op kleine schaal experimenteren tot je een format hebt wat werkt!

Zeg jij JA tegen arbeidsmobiliteit? Boek een demo met Elyze 

Dan kom ik langs bij jou op locatie. Daar hoef je de deur dus niet voor uit! Tijdens zo’n demo vertel ik je precies wat je kunt verwachten en hoe Elyze jouw organisatie ondersteunt. En heb je vragen? Mooi, dat hoopte ik al. Laten we samen dit vraagstuk aanpakken en zo de overheid een nog fijnere én wendbare werkplek maken. 

Boek jouw demo eenvoudig via Plan een demo in. Of heb je een vraag en wil je liever live een demo plannen? Dat kan natuurlijk ook! Bel me dan op 06-11074879.

Werk ze nog!

Robin Naar
Bedenker Elyze®
06-11074879
robin@naarwerk.com